4
$\begingroup$

I'm building an electrically powered paraglider, and I'm trying to reach one hour of flight time. I've resolved to using 2 18-kilowatt motors. I could use one 35-kilowatt motor, but I'd wrather not kick out my spine on a hard start.

Anyway, with 6 x 504Wh packs, I'd get 6 minutes at full throttle.

But powered paragliders don't use full throttle the whole time. How can i calculate aproximate flight time from time that i can have full throttle?

You can assume that my glider has a forward rate of 9:2, and a climb rate of 9:4.

$\endgroup$
5
+50
$\begingroup$

You say mention a 'forward rate' of 9:2. If I get you right, that means L/D = 4,5 The mass of your body, plus electric motor, battery and parachute is probably around 110 kg. Assuming you may glide with an airspeed of 15 m/s at L/D = 4,5, the vertical component of the airspeed is 15/4,5 = 3,33 m/s, and the 'gravitational power' involved is 110 x 9,8 x 3,33 = 3600 W. The conversion efficiency of motor + propeller is probably 0,5, so the electric power needed to fly level at L/D = 4,5 and 15 m/s would be 7200 W. If the capacity of your batteries is 6 x 504 Wh = 3024 WH, then your flight time would be 3024/7200 = 0,42 hours = 25 minutes...

More or less...

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.